Back to Federal guidance

Meatpacking ergonomics guidance and preemployment exams

Summary A meatpacker asked whether OSHA’s ergonomics guidelines conflicted with rules on preemployment medical exams. OSHA said its guidelines did not address preemployment screening; their baseline health surveillance was for measuring later changes, not excluding applicants. It directed ADA interpretation to the Equal Employment Opportunity Commission.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-09-12
Date issued
September 12, 1991
Status
Active
OSHA marks the posted letter corrected June 2, 2005.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 12, 1991
Ms. P. Kay Norton
Vice President
Legal and Government Affairs
Monfort, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Ms. Norton:

Thank you for your letter of July 22, addressed to Secretary of Labor Lynn Martin, in which you expressed concern regarding the ability to reconcile the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) meatpacking guidelines with the proscriptions of the Americans with Disabilities Act of 1990 (ADA).

OSHA's "Ergonomics Program Management Guidelines for Meatpacking Plants" (the Guidelines), which you mention in your letter, are designed to assist employers in the meatpacking industry in implementing a comprehensive safety and health program for their employees. The Guidelines, however, do not address the issue of preemployment examinations.

Although the Medical Management section of the guidelines contains a subsection on baseline health surveillance the subsection does not create a screening mechanism. The purpose of the baseline examination is specifically stated: "The purpose... is to establish a base against which changes in health status can be evaluated, not to preclude people from performing work."

The "NOTE" in the baseline health surveillance subsection is also worth noting. It says: "The use of medical screening tests or examinations have not been validated as predictive procedures for determining the risk of a worker developing a [cumulative trauma disorder] CTD."

Since the Equal Employment Opportunity Commission is responsible for enforcement of the ADA, its interpretation is better left to that entity. The ADA, however, does allow employers to require a medical examination after an offer of employment has been made to a job applicant. The employer may also condition an offer of employment on the results of such examination, if certain conditions are met (see Title 42 United States Code, Section 12112(c)(3)).

We agree that laws administered by different agencies that concern related issues sometimes may be difficult to reconcile, but the OSHA Guidelines here are not at odds with the ADA's employment entrance examination provision.

We hope this information has been helpful. Please do not hesitate to contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary
[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace