Back to Federal guidance

Electrical tie wraps in a circuit breaker lockout device

Summary A manufacturer asked whether its circuit breaker lockout devices complied with OSHA's lockout rule. OSHA said the standard electrical tie wrap in one device was not substantial enough to meet the rule's removal-resistance requirement. It also said it could not approve the products in advance of actual workplace use.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-08-30-2
Date issued
August 30, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document that may no longer represent its policy; it does not identify a replacement on this page.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document that may no longer represent its policy; it does not identify a replacement on this page. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 30, 1991

Mr. Steven J. Benda
President
Block-Out Products, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Benda:

This is in response to your letter of July 1, in which you request an opinion regarding compliance with 29 CFR 1910.147 (Lockout/Tagout) for your circuit breaker blocking and locking devices. You enclosed literature on both your single pole model and multi-pole device, as well as your explanation of the products. We apologize for the delay in responding.

A review of the literature and your explanation of the products revealed the following concern. It was noticed on the multi-pole device that a standard electrical tie wrap is being used as part of a lockout device. This does not meet the intent of 1910.147(c)(5)(ii)(C)(1) which states, "Lockout devices shall be substantial enough to prevent removal without the use of excessive force or unusual techniques, such as with the use of bolt cutters or other metal cutting tools." We do not feel that a standard electrical tie wrap meets this criteria.

Due to constraints placed on OSHA we can neither endorse nor approve products in advance that are to be used in industry, since through improper installation or misuse, the products may not protect employees as intended.

Your interest in workplace safety and health is appreciated.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace