Back to Federal guidance

Apprenticeship credit toward HAZWOPER site training

Summary An apprentice asked whether a past program counted toward HAZWOPER initial training. OSHA said the employer could compare documented instruction with the required objectives, but supervised field experience and annual refreshers still applied; a long lapse without refreshers could call for repeating initial training. OSHA labels the letter archival.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-08-19-0
Date issued
August 19, 1991
Status
Archived by the agency
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy; OSHA presents it as historical content for research and review. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 19, 1991

Mr. Al Carino
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Carino:

This is in response to your inquiry of May 20, to Mr. Thomas Hall concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120).

Your specific question reads "how can I apply this training [a comprehensive formal apprenticeship program] toward the current certification requirements necessary for hazard[ous] waste operations?"

Paragraph (e)(9) of 1910.120 discusses "equivalent training" and states;

(9) Equivalent training. Employees who can show by documentation or certification that an employee's work experience and/or training has resulted in training equivalent to that training required in paragraphs (e)(1) through (e)(4) of this section shall not be required to provide the initial training requirements of those paragraphs to such employees. However, certified employees new to a site shall receive appropriate, site specific training before site entry and have appropriate supervised field experience at the new site.

Therefore, your employer may decide, based on the course content, that your apprenticeship meets the requirements of the off site initial training. Your letter covered some of the topics in your apprenticeship, which your employer must compare to training program requirements. The training must adequately prepare an employee to perform his duties in a safe and healthful manner.

If your employer intends to certify you fully or partially as "equivalently trained," he should retain a copy of your training certificate and the comparison of training requirements in your personnel file. Before you can be certified as equivalently trained you must have the required hours of on the job supervised training. Additionally, the employer is required to supply the employee with 8 hours of refresher training per year.

Generally, if there has been a lapse of three years without refresher training since the initial training, the initial training should be repeated. Therefore, if you have received no additional training specific to hazardous waste operations since the end of your apprenticeship in 1977, it may be necessary for you to attend the initial 40 hour training course.

I hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace