Back to Federal guidance

Equivalent HAZWOPER training for tank-removal subcontractors

Summary An environmental company asked whether experienced underground storage tank subcontractors could avoid repeating the initial HAZWOPER course. OSHA said equivalent documented experience and training could qualify them for their tank-removal tasks, but other hazardous-waste work could require more training. New-site instruction, supervised field experience, and annual refreshers still applied.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-08-15-0
Date issued
August 15, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 15, 1991

Ms. Cynthia Sundquist
Manager, Health and Safety
ABB Environmental Services, Inc.
ASEA Brown Boveri
[Recipient address omitted]

Dear Ms. Sundquist:

Thank you for your letter of July 18, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120).

Your specific question relates to training certification of current employees with previous experience and training in the removal of underground storage tanks (USTs).

If your subcontractors meet the requirements of paragraph (e)(9) for certifying an employee as equivalently trained they will not be required to complete the initial 40 hour training. This paragraph is written to allow organizations to certify current employees as equivalently trained if the employee's work experience and/or training has resulted in training equivalent to that training required in paragraph (e)(1) through (e)(4). The employee must have had sufficient training and/or experience to perform their expected duties safely.

Your subcontractors currently have specific skills for the removal of USTs. If you certify them under (e)(9) they may be able to perform removals of underground storage tanks. However, they will need further training if you require them to perform any other hazardous waste operation.

All employees certified as equivalently trained and new to a site must also receive appropriate site specific training before site entry and have appropriate supervised field experience at the new site. These employees would be required to have 8 hours of refresher training per year.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

[The requester’s July 18 letter reproduced on the OSHA page is omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace