Back to Federal guidance

Point of operation guarding on a tire chain link device

Summary A manufacturer asked whether a tool for replacing tire chain links complied with OSHA rules. OSHA said the information was insufficient for a compliance determination and identified a possible serious point of operation injury hazard under 1910.212(a). It also told the company to remove an inaccurate claim that another guard was OSHA-approved, because OSHA does not approve commercial products.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-07-29
Date issued
July 29, 1991
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 29, 1991

Mr. Bert Cathery
Cathery Pacific
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cathery:

This is in response to your inquiry of March 19. Please accept our apology for the delay in response.

We have examined the flyer and the accompanying letter explaining the characteristics of the Quik-Link device for the replacement of tire chain links. We regret that on the basis of the information you have so far given us, that we cannot make a determination whether your device is in compliance with any applicable section of the Occupational Safety and Health regulations.

The section which covers the safety aspects of your invention is found at 29 CFR 1910.212(a) (copy enclosed). Based on your flyer and the illustration within, there appears to be a potential for serious injury at the point of operation, that is, the point at which the pincer part contacts the chain link. This is true, notwithstanding the statement in your letter that the operator's hands are occupied by the chain during the pinching operation. If you have developed a safeguard for this hazard, it is not evident in the information you have thus far provided us. We recommend that you contact a private consultant in mechanical engineering to obtain recommendations as to how you could effectively solve the point of operation problem.

Furthermore, you should be aware that your statement in the lower right hand section of your flyer, that the foot guard used with your device is "OSHA approved" is technically inaccurate and should be removed from future advertisements. OSHA has a long-standing policy against approval or disapproval of any commercial products.

Should you have any additional data which would assist us in making a more thorough evaluation of the safety aspects of your product, we will be pleased to review these. Do not hesitate to contact this office if we can be of further assistance. My contact person is Joseph Ashley, telephone (202) 523-8031.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace