Back to Federal guidance

First aid support for hazardous substance emergency response

Summary An Oregon safety official asked what level of first aid training HAZWOPER requires for support personnel standing by at an emergency response. OSHA said the two training levels proposed in the inquiry both met the rule's intent and exceeded its minimum; training should be judged by a competent professional and tailored to workplace needs. OSHA described basic first aid capabilities and cited an example course.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-07-17-0
Date issued
July 17, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 17, 1991

Mr. John Pompei
Administrator
Oregon Occupational Safety and Health Division
Department of Insurance and Finance
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Pompei:

This is an update to our response to your inquiry to Mr. James Lake concerning the intent of "advance first-aid" mentioned in section 29 CFR 1910.120(q)(3)(vi) of the Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard. Please accept my apology for the long delay in this reply.

The referenced standard is as follows: "...Advance first-aid support personnel, as a minimum, shall also stand by with medical equipment and transportation capability." Both of the training levels addressed in your letter meet the intent of the standard. They do, however, go further than our requirements.

Advanced First Aid Per 29 CFR 1910.120

+--------------+----------------+----------------+--------------+
|
| TRAINING LEVEL | TRAINING HOURS | AMBULANCE |
+--------------+----------------+----------------+--------------+ | State of | Advance Life | >110 hours | YES |
| Oregon | Support | | |
| | (EMT-3) | | |
+--------------+----------------+----------------+--------------+
| Emergency | Basic Life | 110 | YES |
| Responders | Support | | |
| | (EMT-1) | | |
+--------------+----------------+----------------+--------------+
| OSHA | Advance First | No Specified | NO |
| | Aid | | |
+--------------+----------------+----------------+--------------+

*"Advance first aid" means advance first aid as evaluated by a competent professional. Training must be tailored to the specific needs of the workplace conditions. Individuals trained to this level should be capable of providing basic first aid involving maintenance of the airway, control of bleeding, immobilization of fractures, CPR and similar duties which do not require the use of the medical equipment carried on ambulances. An example of a course which meets the intent includes the U.S. Department of Transportation's Emergency Medical Services: First Responder Training Course.

To further assist you, we have enclosed a copy of OSHA Instruction CPL 2-2.53, Guidelines for First Aid Training Programs.

We hope this information is helpful. Again, we apologize for the delay in this response.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
Attachment

[The requester's February 14, 1990 letter reproduced on the OSHA page is omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace