Back to Federal guidance

De minimis treatment of spray booth metal deflector provision

Summary A consultant asked whether OSHA's spray booth metal deflector rule still applied and what hazard it addressed. OSHA said the text remained in its standard, but after reviewing a later NFPA revision and finding no apparent hazard, it treated a violation of that provision as de minimis. It said a booth lacking the specified deflector would receive no citation or corrective action solely for that issue.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-07-09
Date issued
July 9, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 9, 1991

Mr. Richard F. Andree
Executive Vice President
Safety and Health Management Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Andree:

Thank you for your letter of June 6, requesting confirmation that 1910.107(b)(6) is, in fact, an Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requirement and, if so, an explanation of the hazard it is designed to control.

The 1910.107(b)(6) standard was part of the NFPA-33-1969 standard adopted into the OSHA standards in the early years of the agency's existence under Section 6(a) of the Occupational Safety and Health Act. Subsequently, this provision was deleted from NFPA-33 when revised in 1985.

Based on our review of the revised NFPA standard and because there is no apparent hazard, 1910.107(b)(6) is subject to OSHA's policy of de minimis violations. This means the employer will not be penalized simply because the spray booth does not have a metal deflector or curtain which complies with 1910.107(b)(6). A technical violation of the standard would exist but no citation would be issued, and the employer would not have to take corrective action.

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace