Back to Federal guidance

Hands-on fire extinguisher training without live fire

Summary A requester asked whether employees must start and extinguish an actual fire to meet hands-on training requirements. OSHA said a live fire is not necessary; practical training should at least include discharging appropriate extinguishers, unracking standpipe hoses, and sounding fire alarm boxes. If a live-fire demonstration is used, OSHA recommended qualified supervision and an appropriate facility.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-07-02-0
Date issued
July 2, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

JULY 2, 1991

Mr. J. Kevin Healy
Teitelbaum, Hiller, Rodman
Paden & Hibsher, P.C.
Attorneys At Law
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Healy:

This is in response to your letter of May 6, in which you requested advice from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) on whether a fire actually must be started and extinguished by designated employees as part of their "hands-on practice" training under "simulated emergency conditions", found in our 29 CFR 1910.155(c)(41) and Appendix A, of Subpart L, respectively, of the regulations.

OSHA does not require that fires actually must be started and extinguished to simulate emergency fire conditions during employee training. "Hands-on" training does not necessarily mean "live fire" demonstration. However, when conducted, live-fire demonstrations should be conducted under qualified supervision at a facility appropriate for the purpose. Additionally, the Environmental Protection Agency (EPA), or the local authority having jurisdiction should be consulted with regard to regulations governing open burning.

As a minimum, hands-on training should include the actual discharging of fire extinguishers appropriate for the type of fires expected, unracking of standpipe hoses, and test-sounding of fire alarm boxes.

If you have additional questions, please feel free to contact James C. Dillard, of my staff, at (202) 523-8041.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

M/R Glenn Gardner, Directorate of Safety Standards Program

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace