Back to Federal guidance

Safety stands and lockout for raised buses

Summary A supplier asked whether bus maintenance facilities must use stands when employees work beneath raised buses. OSHA said its lockout and tagout rule addresses the falling-bus hazard: a portable hoist alone would not normally give effective protection, while an in-ground hoist might depending on its design and use. OSHA also pointed to consensus standards and manufacturer instructions.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-06-27-0
Date issued
June 27, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document that may no longer represent policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document that may no longer represent policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

June 27, 1991

Mr. Michael Hoffer
Vice President of Marketing
Washtronics
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hoffer:

This is in response to your letter of March 12, in which you inquired as to whether the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) had regulations requiring bus maintenance facilities to use safety stands when maintenance personnel are working under buses which have been raised by in-ground portable vehicle hoists. We apologize for the delay in this response.

Regulations do exist addressing servicing and maintenance operations. 29 CFR 1910.147, The Control of Hazardous Energy (Lockout/Tagout), applies to general industry employment and covers the servicing and maintenance of machines and equipment in which the unexpected startup or the release of stored energy could cause injury to employees. This standard applies with respect to potential hazard of a falling bus body during maintenance operations. This new rule requires that, in general, before servicing or maintenance is performed on machinery or equipment, the machinery or equipment must be turned off and disconnected from the energy source, and the energy isolating device must be either locked or tagged out. A portable vehicle hoist would not normally be considered by itself to provide effective protection for the hazard of falling buses under the Lockout/Tagout standard. In-ground vehicle hoists may provide sufficient protection depending on their design and utilization. OSHA would expect the employer to follow the recommended practices in any national consensus standard, such as the American National Standards Institute (ANSI) standard B153.1-1990, for Automotive Lifts- Safety Requirements for the Construction, Care, and Use. Additionally, manufacturers recommendations and specifications should be followed. We have enclosed a copy of the lockout/tagout standard for your information and use.

We hope this helps to clarify your concerns. Your interest in workplace safety and health is appreciated.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace