Back to Federal guidance

Awareness-level HAZWOPER training for police officers

Summary A police department asked how many hours officers need for first-responder awareness training under HAZWOPER. OSHA agreed that awareness-level training was a minimum for officers who may respond to hazardous-material incidents. It said the rule specifies competencies to demonstrate, not a fixed number of hours.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-06-17-0
Date issued
June 17, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 17, 1991

Mr. Eugene D. McCoy
Police Department
City of Ft. Lauderdale
[Recipient address omitted]
Dear Mr. McCoy:

This is in response to your inquiry of April 10, 1991 concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120). Please accept my apology for the delay in this reply.

Your specific question relates to the application of this regulation to police officers and the minimum number of hours of training required for the awareness level. OSHA concurs with your assessment that police officers should be trained to the awareness level as a minimum.

There is no specific number of hours of training required for the First Responder Awareness Level. The training requirements are performance oriented, which means the training must develop certain competencies in an individual regardless of how long it takes. The regulation defines these competencies in paragraph (q)(6)(i) which reads;

. . . First responders at the awareness level shall have sufficient training or have had sufficient experience to objectively demonstrate competency in the following areas:

(A) An understanding of what hazardous materials are, and the risks associated with them in an incident.

(B) An understanding of the potential outcomes associated with an emergency created when hazardous materials are present.

(C) The ability to recognize the presence of hazardous materials in an emergency.

(D) The ability to identify the hazardous material if possible.

(E) An understanding of the role of the first responder awareness individual in an employer's emergency response plan including site security and control and the U.S. Department of Transportation's Emergency Response Guidebook.

(F) The ability to realize the need for additional resources, and to make appropriate notifications to the communications center.

I hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact MaryAnn Garrahan at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace