Back to Federal guidance

Equivalent HAZWOPER training and site experience

Summary An engineering firm asked whether experienced hazardous-waste workers could be certified as equivalently trained and receive in-house training certificates. OSHA said employers may use documented equivalent experience under the rule, but workers new to a site still need site-specific training and suitable supervised field experience. It also described annual refresher training and when certificates may be issued.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-06-12
Date issued
June 12, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 12, 1991

Mr. Marc B. Evans
Blasland & Bouck Engineers, P.C.
Engineers and Geoscientists
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Evans,

This is in response to your inquiry of May 8, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120). Please accept my apology for the delay in the reply to your letter of January 30.

Your specific question relates to the certification of current employees with previous experience and training in hazardous waste operations and training certificates for employees trained in house.

Paragraph (e)(9) delineates the requirements for certifying an employee as equivalently trained, who, will then not be required to complete the initial 40 hour training. This paragraph is written with performance language to allow organizations to develop internal criteria specific to their needs for certifying current employees as equivalently trained.

Your criteria for certifying a current employee as equivalently trained appears adequate. All employees certified as equivalently trained, and new to a site, must also receive appropriate site specific training before site entry and have appropriate supervised field experience at the new site. These employees would be required to have 8 hours of refresher training per year. OSHA concurs with your intention to issue training certificates to those employees that have attended a 40 hour in house training course but whom did not receive a certificate from their instructor, assuming that these employees have also completed the required supervised field experience.

We hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact us at (202) 523-8036.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace