Back to Federal guidance

HAZWOPER training for hazardous waste truck drivers

Summary A trucking company asked whether drivers who transport hazardous waste but do not otherwise handle it need HAZWOPER training. OSHA said workers without exposure or potential exposure to hazards of covered waste operations are outside the rule, but it could not determine coverage from the stated facts. Covered workers may qualify through documented equivalent training, with site-specific needs and annual refresher training still addressed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-06-07-1
Date issued
June 7, 1991
Status
Active
OSHA marks the posted letter as corrected October 8, 2008; the corrected text is reproduced here.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 7, 1991
Mr. Robert M. Underation
Wills Trucking Company
Director of Safety
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Underation:
This is in response to your inquiry of February 27, 1990 and subsequent correspondence concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response final rule (29 CFR 1910.120). Please accept my profound apology for the delay in this reply. The file containing your correspondence somehow found its way into the docket file where it has languished until most recently.
Your specific question relates to the training requirements for drivers hauling hazardous waste that do not interact with the waste other than to transport it. Employees are not covered by the standard if they are not exposed to health or safety hazards related to hazardous waste operations. It is unclear from your letter whether the driver's work activities meet this exclusion criteria. For your assistance, I have enclosed a brief summary of the 1910.120 training requirements.
There is an equivalent training clause in paragraph (e) of HAZWOPER which reads;

(9) Equivalent training. Employers who can show by documentation or certification that an employee's work experience and/or training has resulted in training equivalent to that training required in paragraphs (e)(1) through (e)(4) of this section shall not be required to provide the initial training requirements of those paragraphs to such employees.

Therefore, if covered by the standard, you may be able to certify some of your employees as "equivalently trained" because of the past training they have attended and their on-the-job training as described in your letter. However, all potentially exposed personnel entering the hazardous waste site would require 8 hours of refresher training on a yearly basis.
I hope this information is helpful. If you have any further questions please feel free to contact [the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190].
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
[Directorate of Enforcement Programs]
[Corrected 10/08/08]
Enclosure

[The requester's February 27, 1990 letter reproduced on the OSHA page is omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace