Back to Federal guidance

Carcinogen warnings on fibrous glass product labels

Summary A requester questioned cancer warnings on fibrous glass products. OSHA said its 1991 review of scientific literature supported an appropriate label warning that fibrous glass may cause lung cancer in humans. It described the chemical manufacturer's duty to evaluate relevant data and said it would circulate this interpretation to field staff.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-05-06-0
Date issued
May 6, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document that may no longer represent policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document that may no longer represent policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 6, 1991

Mr. Richard W. Munson
Chairman
Victims of Fiberglass
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Munson:

This is in further response to your letters of February 15, addressed to both myself and Mr. Roderick DeArment, Deputy Secretary of Labor, regarding the labeling requirements of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. As I mentioned in my interim response to you of March 13, Mr. DeArment had provided me with a copy of your letter to him and asked that I respond to you directly. We are also in receipt of your letter and supporting documentation to OSHA's Columbus, Ohio, Area Director, Mr. James E. Vaughan, of January 9. This letter will also respond to the similar concerns you raised in that correspondence.

OSHA's policy regarding the labeling of hazardous chemicals for carcinogenic effects is discussed at length in the Agency's Compliance Instruction for the Hazard Communication Standard, CPL 2-2.38C ("Inspection Procedures for the Hazard Communication Standard," October 22, 1990, copy enclosed). As you have correctly stated in your letter to us, the existence of positive human evidence, based on one valid study conducted in accordance with established scientific principles indicating carcinogenic effects in humans triggers the requirement that the label contain an appropriate carcinogen hazard warning. It is the responsibility of the chemical manufacturer or importer of a product to identify and evaluate all relevant scientific data when conducting a hazard determination.

A review of the available scientific literature for health effects associated with exposure to fibrous glass products was conducted by our Directorate of Health Standards Programs. Several epidemiological studies of fibrous glass production workers were found which showed a statistically significant increase in respiratory tract cancer. Therefore, appropriate hazard warnings on fibrous glass products would have to indicate that fibrous glass may cause lung cancer in humans.

A copy of this letter to you will be sent to each of OSHA's Regional Offices and included on OSHA's Computerized Information System (OCIS), the Standards Interpretation File, so that our compliance staff will be informed of and have access to this interpretation regarding the requirement of chemical manufacturers and importers, under the HCS, to positively label fibrous glass products with a carcinogen warning label. If, upon inspection, an OSHA Compliance Officer becomes aware of incorrectly labeled fibrous glass products being used in the workplace, according to OSHA referral procedures, the chemical manufacturer will be contacted and asked to correct the hazard. Referral procedures for the abatement of incorrect labels are set forth in section X.7.a.(7) of the enclosed OSHA Instruction for your information and reference.

We hope this response sufficiently addresses the concerns you raised. Please feel free to contact us again if we can be of further assistance.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace