Implementation of a comprehensive chemical hygiene plan for lab operations
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 24, 1991
Mr. William M. Bernhart, CIH
Thomson, Rhodes & Cowie
Attorneys At Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Bernhart:
This is in response to your letter of March 28, requesting an interpretation of the scope of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Laboratory Standard, 29 CFR 1910.1450. Your first question asks whether an employer can implement a comprehensive chemical hygiene plan for all laboratory operations regardless of whether they are covered by this standard and be in compliance with the Hazard Communication Standard (HCS), including the secondary container labeling requirements. The answer is yes, if all requirements of the Laboratory Standard (the comprehensive chemical hygiene plan being just one of the more important requirements) are met, compliance with HCS with respect to coverage of laboratories would also be achieved.
The Laboratory Standard covers only facilities meeting the criteria of "laboratory use" and "laboratory scale" and exclude procedures that are part of a production process. Facilities such as dental laboratories or photographic laboratories are considered production facilities and are covered under the full requirements of HCS. Laboratories, such as quality control laboratories, are covered by the more limited provisions of the HCS (see 29 CFR 1910.1200(b)(3)); not all provisions of the HCS are applicable to these types of operations.
In regards to container labeling in laboratories, employers are only required to ensure labels on incoming containers of hazardous chemicals are not removed or defaced.
Your second question asks whether OSHA would review an employer's compliance from the standpoint of the Laboratory Standard in the above situation, the answer is yes if the Laboratory Standard is the applicable standard. If the HCS is applicable to the laboratory operation (i.e., quality control laboratory), then any citation for violations would be issued under 29 CFR 1910.1200.
We hope we have adequately addressed your concerns. If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us again.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace