Back to Federal guidance

Retesting when audiogram shows employees have suffered STS shift

Summary An occupational audiologist asked how soon an employer must retest an employee after an annual audiogram shows a standard threshold shift. OSHA said the retest must be completed within 30 calendar days of the original test to replace that annual audiogram. It also noted that North Carolina’s state plan could apply its own at-least-as-effective interpretation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-04-17
Date issued
April 17, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 17, 1991

Mr. George R. Cook, Jr., CCC-A
Occupational Audiologist
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cook:

This is in response to your letter of April 5, concerning retesting when the annual audiograms show that employees have suffered a Standard Threshold Shift (STS).

According to 29 CFR 1910.95(g)(7)(ii), "If the annual audiogram shows that an employee has suffered a Standard Threshold Shift, the employer may obtain a retest within 30 days and consider the result of the retest as the annual audiogram." You requested an interpretation of this provision.

The provision establishes that in order to consider the result of a retest as the annual audiogram, the retesting must be performed within 30 calendar days of the original test.

Under the Occupational Safety and Health Act, States are encouraged to assume responsibility for their own occupational safety and health programs under a plan approved and closely monitored by Federal OSHA. The North Carolina Department of Labor has operated such a plan since 1973 and is responsible for the enforcement of occupational safety and health standards in the State.

As a condition of plan approval, States are required to adopt and enforce standards that are either identical to or "at least as effective" as the Federal standards, as well as interpretations. For information regarding the requirements of North Carolina standards, you should contact North Carolina directly at the following address::

Mr. John C. Brooks
Commissioner
North Carolina Department of Labor
4 West Edenton Street
Raleigh, North Carolina 27603

Telephone: (919) 733-7166

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace