Back to Federal guidance

Self-centering controls will be required on overhead bridge and container handling gantry cranes only.

Summary An engineer asked which marine-terminal cranes had to use self-centering operating controls. OSHA said 29 CFR 1917.45(f)(1)(ii) applied only to overhead bridge and container handling gantry cranes, not all cranes and derricks. OSHA now labels the letter archival and warns that it may no longer reflect current policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-04-16
Date issued
April 16, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 16, 1991

Mr. William J. Hess
Gottlieb, Barnett & Bridges Consulting Engineers
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Hess:

The following information is in response to your letter of March 18, 1991. In your letter, you reference 29 CFR 1918.45 (f)(1)(ii). We realize you were actually referring to the Marine Terminal Standard 29 CFR 1917.45(f)(1)(ii). 29 CFR 1917.45(f)(1)(ii) states: "After October 3, 1984, overhead bridge and container gantry crane operating control levers shall be self centering so that they will automatically move to the "off" position when the operator releases the control."

This topic is further clarified in the preamble to the standard. The summary and explanation of the standard states: "Paragraph (f)(1)(ii), as proposed, required self-centering controls on all cranes and derricks (46 FR 4235). Interested parties (Exs. 93-7, 93-58, 93-61, 93-70, and 93-74) clearly expressed support for a modification of this provision. The record establishes the infeasibility of self-centering controls on many types of cranes and derricks. Some cranes such as whirley cranes would be extremely difficult, if not impossible, to operate with the additional installation of control levers for self-centering devices. Also, this requirement would not allow multidimensional moves by mobile cranes. As a consequence, self-centering controls will be required on overhead bridge and container handling gantry cranes only. This requirement is effective one year after the effective date of this rule to allow owners and operators a reasonable amount of time to modify existing equipment, if necessary." The final rule was effective October 3, 1983.

It is clear that under current OSHA Regulations 29 CFR 1917.45(f)(1)(ii) only applies to overhead bridge and container handling gantry cranes.

Sincerely,
Gerald P. Reidy, Director
Office of Construction and
Maritime Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace