Non-finishing spraying of contact cement to wood or to laminae
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
Mr. James F. Sassaman
Director of Safety
General Building Contractors Association
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Sassaman:
This is in response to your letter of January 23, in which you inquired whether 29 CFR 1910.107 "Spray Finishing using Flammable and Combustible Materials" applies to non-finishing spraying of contact cement to wood and to laminae which are to be joined and so bonded. We apologize for the delay in responding.
The OSHA standard at 29 CFR 1910.107 is based on the National Fire Protection Association (NFPA) Standard, NFPA-33 (1969), entitled Spray Application Using Flammable and Combustible Materials.
If the contact cement you are using in your operation falls into either the "flammable" or "combustible" category as defined in NFPA 33 1989 (copy enclosed), then your operation would fall under the scope of 29 CFR 1910.107.
If you should need additional assistance, please do not hesitate to contact us.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace