Back to Federal guidance

The Standards do not exclude equipments by weight of the machine for rollover protective structure.

Summary An equipment supplier asked whether a small excavator could avoid rollover protective structures because it weighed less than 700 kilograms. OSHA said its construction standards did not exclude the machine by weight and that the Digger 50 required ROPS when used in an American workplace. It based the answer in part on an Alaska OSHA site review.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-03-22
Date issued
March 22, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 22, 1991

Mr. Dan Delauder, President
Future Equipment Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Delauder:

This is in response to your letter of January 2, requesting that we advise if (ROPS) Roll Over Protection is required on the Digger 50 hydraulic excavator which is built in Sweden.

We have coordinated your request with the State of Alaska-OSHA since they have observed the operation of your Digger 50. The "Digger 50 Excavator", has been determined to come under OSHA standards at 29 CFR 1926.602, Material Handling Equipment. Also under 29 CFR 1926.1000, Roll over Protective Structure (ROPS), for material handling equipment. The review was made from the literature and the video tape forwarded to us and from the on-site review of your excavator by the State of Alaska-OSHA. It has been determined that a ROPS is required.

I understand that you have received the SAE standards you needed for your trip to Sweden and your meeting with the Swedish Design & Mfg. Company.

In response to the question raised by telephone, concerning SAE J 1040, would the need for ROPS on your Digger 50 Excavator be eliminated due to the fact the machine does not have a mass weight of more than 700kg? 29 CFR 1926.602 and 29 CFR 1926.1000 do not exclude equipment by weight of the machine. Therefore, ROPS is required on the Digger 50 excavator should it be used in an American workplace.

The OSHA standard at 29 CFR 1926.1000 was derived from the SAE J 167 standard.

Please advise if we can be of further assistance.

Sincerely,
Gerald P. Reidy, Director
Office of Construction and
Maritime Compliance Assistance

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace