A rescue team is required during all phases of underground construction operations in a tunnel.
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 6, 1991
Mr. Fred Pinkerton
Safety Superintendent
Morrison Knudsen Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Pinkerton:
This is in response to your letter of March 5, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requirements for a rescue team specified at 29 CFR 1926.800(g)(5)(ii), (iv) and (v).
The OSHA standard at 29 CFR 1926.800(g)(5) require the availability of a rescue team during all phases of underground construction operations in a tunnel. The completion of the primary structural phase of construction does not preclude the need for the availability of a rescue team during subsequent phases of construction. Rescue team member qualifications shall be reviewed not less than annually.
If we may be of further assistance, please contact me.
Sincerely,
Gerald P. Reidy, Director
Office of Construction and
Maritime Compliance Assistance
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace