Back to Federal guidance

Machine Guarding

Summary An ironworker-machine manufacturer asked OSHA to confirm that users would comply if they kept or replaced the factory guards. OSHA said an employer met its machine-guarding rule when the machine was built to the cited ANSI safety requirements and its guards were maintained. The answer applies to the specific machine and configuration described.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-03-04-2
Date issued
March 4, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

MAR 4 1991

Mr. Jerry Carley
Vice President, Operations
Scotchman Industries, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Carley:

Thank you for your inquiry of November 2, 1990, concerning the reissue of a current letter documenting to users of the iron worker machine that if factory installed guards are left in place, or replaced if removed, the machine complies with the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards. We apologize for the delay in response.

The OSHA machine guarding standard 29 CFR 1910.212(a)(1) requires guarding on the iron worker machine. The specific manufacturer and employer safety requirements are specified in the American National Standard Institute (ANSI) consensus standard, ANSI B11.5-1988, Safety Requirements for the Construction, Care, and Use of Iron Workers. These safety requirements may be acquired from the following address:

American National Standard Institute
1430 Broadway
New York, New York 10018

Telephone: 212-354-3300

If an employer provides an iron worker machine (at his or her workplace), which is manufactured in compliance with the safety requirements specified in ANSI B11.5-1988, and the guarding is maintained as required; then that employer meets OSHA's machine guarding requirements for that machine.

Thank you for your interest in safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace