Back to Federal guidance

Inspection procedures for hazardous-waste emergency response

Summary A training adviser asked whether OSHA would check compliance with its hazardous-waste emergency response standard at every inspection. OSHA said it was revising its enforcement guidelines and considering that question; meanwhile, its general field procedures addressed review of employers' emergency response plans. OSHA now archives the letter and warns that it may no longer represent policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-01-30-1
Date issued
January 30, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 30, 1991

Mr. Tom Crowther Chairman
Regulatory Issues Committee
New England Consortium Advisory Board
University of Lowell
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Crowther:

This is in response to your most recent inquiry of January 8, concerning enforcement guidelines for the Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard (29 CFR 1910.120).

You have asked whether checking for compliance with this standard would be mandated for every inspection in the same way that it is now required for the Hazard Communication Standard (29 CFR 1910.1200). As I mentioned in our October 31, 1990 letter to you, we are updating the enforcement guidelines on this standard. The issue you raised is being considered during this process. In the interim, general inspection procedures in our Field Operations Manual address the evaluation of an employer's emergency response procedures. (Copies of pertinent sections are enclosed.)

We hope you find this information helpful.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace