Back to Federal guidance

Group lockout and tagout for hazardous energy control

Summary An attorney asked who could place locks or tags on isolation devices during group maintenance. OSHA said someone other than a worker doing the service could place them under specified group procedures, but the written procedure had to give equivalent protection and each servicing worker had to be able to verify isolation and attach a personal lock or tag. OSHA now archives the letter and cautions that it may no longer reflect policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-01-29-2
Date issued
January 29, 1991
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 29, 1991

Mr. Stephen C. Yohay
Jones, Day, Reavis and Pogue
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Yohay:

This is in response to your letter of November 30, 1990, to Mr. Thomas Seymour, Deputy Director of the Directorate of Safety Standards, regarding 29 CFR 1910.147, Control of Hazardous Energy Sources (Lockout/Tagout).

You expressed interest in a clarification of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) interpretation and met with appropriate representatives of OSHA on December 7, 1990, to discuss Union Carbide's approach to compliance with the standard. During the meeting you displayed a videotape of Union Carbide's group lockout policy and input was freely given to representatives of Union Carbide by our Safety Standards and Compliance Programs staffs in response to all of your questions.

You asked specifically in your letter whether, in a group lockout situation, an employee must himself be performing service or maintenance on de-energized equipment to be eligible to apply a lock or tag for his own protection and/or the protection of others. If only one person is required to perform the servicing or maintenance task, then that person must apply the lock or tag to the energy isolating device. If two or more persons are required for the maintenance or servicing, then group lockout procedures are applicable as described in 29 CFR 1910.147(f)(3) and STD 1-7.3, paragraph H.8.(a. through h.), with detailed discussion and acceptable examples given in Appendix C, paragraph B. The Type A example given on page C-5 of Appendix C calls for each employee performing service or maintenance to apply a personal lock or tag upon each energy isolation device. The Type B, C, and D examples given in pages C-5 and C-6 would allow employees who are not performing the individual servicing or maintenance tasks to place the locks or tags on the energy isolation devices; however, this allowance must be addressed in the employer's written procedures and the procedures must afford the employees a level of protection equivalent to that provided by the use of personal locks or tags. Each servicing/maintenance employee in all cases must be permitted to verify that all energy sources are isolated and to affix a personal lock or tag either on each energy isolation device or on the group lockout device, group lockbox, or comparable mechanism.

During our meeting with you on December 7, 1990, your concern about the interface of the Electrical Safety Related Work Practices standard with the Lockout/tagout was also briefly discussed. Our recommendation was that the written procedures being developed by your client for compliance with the Lockout/Tagout standard should incorporate requirements for compliance with the lockout and tagging portions of the Electrical Safety Related Work Practices standard. The latter standard was written to allow for such combining, and at 29 CFR 1910.333(b)(2) it specifies how this may be accomplished.

Thank you for your interest in improving employee safety and health. If we can provide further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace