Back to Federal guidance

Physical examinations for interior structural firefighters

Summary A fire chief asked how often interior firefighters needed physical exams and whether employers had to follow a stricter NFPA respirator standard. OSHA said its rules required firefighters to be physically capable but set no fixed exam interval; employers could also assess capability through performance tests. OSHA said it could not enforce the stricter NFPA 1981 standard, though employers could adopt it voluntarily.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-01-29
Date issued
January 29, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 29, 1991

Mr. Richard H. Timms Chief
Seneca Fire Department
City of Seneca
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Timms:

This is in response to your letter of November 12, 1990, in which you sought answers from the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) to your questions concerning the intervals between physical examinations for employees performing interior structural firefighting. You also asked whether employers are required to comply with the respirator use requirements of both National Fire Protection Association (NFPA) 1981 and of OSHA's 29 CFR 1910.134 and .156. Please excuse the delay in our response.

First, in response to your question concerning intervals at which physical examinations are to be repeated for members performing interior structural firefighting, OSHA specifies in Appendix A of Subpart L, Fire Protection, 1910.156(4) that physical examinations are not the only way members of a fire brigade performing interior structural firefighting can be determined to be physically capable of performing those duties. A physical performance test is another way to make that determination.

Second, OSHA standards do not require that physical examinations be repeated at any particular intervals, but only that employees performing interior structural firefighting be physically capable of performing duties. Employers are responsible for determining the intervals between physical examination. However, Dr. Richard Kuehue, Department of Occupational Health and Safety, International Association of Fire Fighters, informed us that his association follows the recommendation of the National Fire Protection Association (NFPA) 1500, Sections 8-1.1-8.2, which mandates that such examinations be provided on both a preplacement basis and at least annually thereafter. A copy of these sections is provided for your information.

With respect to your question concerning compliance with respirator requirements, OSHA does not require employer compliance with NFPA 1981 standards, which are more stringent than OSHA's respirator standards found at 1910.134 and .156.

While we cannot enforce the more stringent standards, OSHA does not discourage employer adoption of them as a means of providing maximum employee safety and health protection.

If you have additional questions, please feel free to contact James C. Dillard, a member of my staff, at (202) 523-8041.

Enclosure

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace