Back to Federal guidance

Laboratory Standard coverage for building-products testing

Summary A building-products company asked whether its research and testing labs qualified for OSHA's Laboratory Standard. OSHA said it lacked enough facts for a definitive classification: research work meeting the rule's laboratory-use and scale definitions could be covered, while production or quality-control work fell under other general-industry rules. It used raw-material testing and product formulation to explain the distinction.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1991-01-16
Date issued
January 16, 1991
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 16, 1991

Mr. Norbert Kaleta
Group Manager
Gold Bond Building Products
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kaleta:

This is in response to your letter of November 27, 1990, regarding 29 CFR 1910.1450, commonly known as the Laboratory Standard. You stated in your letter that it is your interpretation that only your Analytical Laboratory meets the criteria of 29 CFR 1910.1450 while the other labs, Paper, Gypsum and Joint Compound are used to "simulate as production process" on a laboratory scale and are regulated under 29 CFR 1910.1200. In these labs current raw materials or proposed raw materials are evaluated for suitability on a lab scale. A product is formulated and tested for the appropriate characteristics.

Given the above information from your letter, we cannot provide you a definitive answer on the applicability of the Laboratory Standard to your facilities. If some of these laboratory functions are integral part of research and do not proceed onto production, these operations would be covered by the Laboratory Standard. In other words, laboratories that meet the definition of "laboratory scale" and "laboratory use" would be within the scope of the standard. Laboratories that are part of the production process or performing quality control of production would be covered by other appropriate general industry standards including 29 CFR 1910.1200. For example, evaluating the suitability of raw materials may be considered research. Once raw materials are selected and will be incorporated into the formulation of a product, the laboratory activities would be considered part of the production process and therefore not be within the scope of the Laboratory Standard.

If we can be of further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace