Back to Federal guidance

Who may inspect bakery ovens under 29 CFR 1910.263

Summary A company asked whether its staff could be recognized as qualified to inspect ovens for compliance with a bakery-equipment rule. OSHA said representatives of the oven maker could qualify if knowledgeable about the equipment's safety and operation, whether or not employed by the maker. It declined to certify specific people or promise that later inspections would find no violations; the letter is now archived as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-12-28-1
Date issued
December 28, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 28, 1990

Jules Lemieux President
E.T.M.W. Enterprises Ltd.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Lemieux:

This is in response to your November 13 letter to Mr. Raymond Donnelly of my staff concerning the possibility of recognition by the Occupational Safety & Health Administration (OSHA) of your professional employees as qualified to inspect ovens in satisfaction of the requirements of the 29 CFR 1910.263(l)(9)(ii).

For purposes of compliance with the standard, OSHA considers "representatives of the oven manufacturer" to be qualified persons if they are knowledgeable of the various safety considerations and of the safe operational characteristics of the equipment. They may or may not be employees of the oven manufacturer.

It should be noted that OSHA, having no knowledge of the qualifications of the persons you have in mind, beyond your representations, cannot be responsible for any liabilities that may result from their inspections and recommendations. Nor can OSHA assure your clients that citations will not be issued for safety and health violations found by OSHA after your designees have performed their work.

Thank you for your interest in occupational safety & health. If we may be of further assistance please contact us.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace