Back to Federal guidance

HAZWOPER coverage for general workplaces with hazardous-substance emergencies

Summary A senator asked how OSHA's hazardous-waste operations rule applied to general workplaces with possible chemical emergencies. OSHA said section 1910.120(q) governed emergency response there and that employers could either train responders under it or evacuate workers under an emergency action plan. It distinguished permitted waste facilities from other sites; OSHA now archives this letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-12-21-2
Date issued
December 21, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

December 21, 1990
The Honorable Christopher J. Dodd
United States Senator
[Recipient address omitted]
Dear Senator Dodd:
This is an update to our response to your letter of October 19, on behalf of Mr. David Gioiello and Ms. Denese A. Deeds of the Industrial Health and Safety Consultants, Inc., regarding the application of the Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard (29 CFR 1910.120) to general industry. Please accept our apology for the delay in this reply.
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) believes that the scope and application of this standard as outlined below carries out the intent of Congress and is consistent with good occupational safety and health policy.

Operations Sections of 29 CFR 1910.120
Clean-up of hazardous substances. (b)-(o)
Licensed or interim status hazardous waste treatment, storage, or disposal (TSD) facilities. (p)
Emergency response situations involving hazardous substances that occur at locations other than hazardous waste sites and TSD facilities. (q)

As you can see, only section (q) of the standard applies to general industrial workplaces that have a potential for emergencies resulting from hazardous substance. Furthermore, this standard provides employers the option of using employees to respond to emergencies and meet the requirements in (q) or evacuate their employees from the hazardous area when an emergency occurs and provide an emergency action plan in accordance with 29 CFR 1910.38(a).
The intent of the exception listed under 29 CFR 1910.120(a)(2)(iii) is to explain that the application of paragraph (p) of the standard is limited to TSD operations required by the Environmental Protection Agency (EPA) to have a permit or interim status. Employers who have areas of a facility used primarily for treatment, storage, or disposal but are not required to have a TSD permit or interim status have the option of complying with only sections (p)(8) or (q) of the standard for any emergency response operations at those areas. Since it does not always make sense to maintain two emergency response teams - one for the permitted area and the other for the rest of the facility (although such a practice is not precluded) - one can use a response team trained under (q) to respond throughout the whole facility.
We regret if you received confusing direction on these issues. We cannot, however, consider violations de minimis unless there is no immediate relationship to employee safety or health.
We hope this information will be of help to you and your constituents. If we can be of further assistance, please do not hesitate to call on us.
Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary
[OSHA’s interim reply and the request correspondence are reproduced on the source page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace