Protective clothing for airport crash-rescue firefighters
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.
December 21, 1990
MEMORANDUM FOR: LINDA R. ANKU
REGIONAL ADMINISTRATOR
THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR
OFFICE OF FIELD PROGRAMS
FROM: PATRICIA K. CLARK, DIRECTOR
DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS
SUBJECT: Protective equipment for fire fighters engaged in aircraft crash and rescue operations
This is in response to your inquiry of October 24, asking whether employee protective clothing designed for structural fire fighting can also be worn or used by employees engaged in airport crash and rescue operations. We have determined that protective clothing meeting the requirements of OSHA's 1910.156(e) may be used by employees for both structural and airport crash and rescue fire fighting. This issue arose when citations were issued to the U.S. Army Transportationcenter and the Oceanic Naval Air Station for not providing Crash Fire Rescue (CFR) protective clothing to their employees engaged in airport crash and rescue operations.
OSHA recognizes that changes in design and materials of structural fire fighting protective clothing have resulted in state of the art gear that provides equal or greater protection as that afforded by Crash Fire Rescue (CFR) suits. Under our 1910.120(q)(3)(iii), Hazardous Waste Operations and Emergency Response standard, OSHA allows employees performing fire fighting operations beyond the incipient stage to wear protective clothing of the same type as that worn by employees performing interior structural fire fighting "for any incident or site."
Similarly, the 1991 draft edition of NFPA 1971, "Standard on Protective Clothing for Structural Fire Fighting" also recognizes the changes in the state of the art of structural fire fighting protective equipment. The 1991 draft softened the language contained in the warning label affixed to each garment by removing the "do not use..." language of the current 1986 edition and replacing it with the "...may not..." language of the current draft.
In summary, OSHA will not issue citations to employers whose employees perform both structural firefighting and crash fire rescue operations while wearing structural fire fighting protective equipment, so long as the protective garments are used and maintained in accordance with NFPA 1971 and 29 CFR 1910.156.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace