Back to Federal guidance

When petroleum tank cleaning is covered by HAZWOPER

Summary A petrochemical service company asked whether cleaning petroleum storage tanks at terminals and refineries was covered by OSHA's hazardous-waste operations rule. OSHA said coverage depended on factors such as government-mandated cleanup, corrective action under hazardous-waste law, recognized contamination, or emergency response; a release need not already have happened. Other OSHA requirements still applied where that rule did not.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-12-11
Date issued
December 11, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 11, 1990

Mr. Ron Phillips
Vice President
Sales Petrochemical Services, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Phillips:

This is in response to your inquiry concerning the application of the Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard (29 CFR 1910.120) to cleaning petroleum storage tanks located in tank terminals and refineries.

Tank cleaning is covered by 29 CFR 1910.120 if any of the following apply:

  1. A government body is requiring the tank to be removed because of the potential threat to the environment or the public;

  2. The activities are necessary to complete a corrective action under the Resource Conservation and Recovery Act and amendments.

  3. A governmental body has recognized the site to be contaminated with hazardous substances; or

  4. There is a need for emergency response procedures.

Note: It is not a requirement that a release must have occurred in order to meet the above triggering elements.

On the other hand, where 1910.120 does not apply other OSHA standards, including 5(a)(1) of the Act would be applicable.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace