Back to Federal guidance

First-responder versus technician training for hazardous releases

Summary A turnpike operator asked whether an eight-hour first-responder course was enough for workers who might plug leaking fuel tanks. OSHA said plugging or patching a release was an aggressive technician task requiring at least 24 hours of training and additional competencies, while operations-level responders worked defensively. Employers were responsible for ensuring that a course matched the hazards and assigned duties.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-11-09
Date issued
November 9, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 9, 1990

C.L. Wright, Jr.
Safety Manager
Pennsylvania Turnpike Commission
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wright:

Thank you for your letter of October 12, concerning the training requirements of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.120 Hazardous Waste Operations and Emergency Response.

29 CFR 1910.120(q)(6)(ii) addresses the anticipated activities and the 8 hour training requirement for first responder operations level. As you discussed with Don Harvey of this office on October 24, first responders operations level function in a defensive fashion without actually trying to stop the release of a hazardous substance. Review of the anticipated duties for your employees include some activities, such as plugging of leaking fuel tanks, which assume an aggressive role in stopping the release.

29 CFR 1910.120(q)(6)(iii) addresses the role of a hazardous material technician in an emergency response. As discussed in this paragraph, hazardous material technicians assume a more aggressive role than a first responder operations level in that they will approach the point of release in order to plug, patch or otherwise stop the release of a hazardous substance. Hazardous materials technicians must receive at least 24 hours of training which provides the equivalent of the first responder operations level training and which will also provides other specific competencies as outlined in the standard. Therefore, your 8-hour training, as outlined in your letter, would not be sufficient for employees engaged in attempting to stop a release.

At the present time, OSHA does not certify or approve training courses for employees under 29 CFR 1910.120. It is the responsibility of the employer to assure that the course content adequately addresses the potential hazards to the employee which may be encountered in the course of an emergency response. We are not familiar with the content and structure of the documents and information upon which you have structured your training.

I suggest that you contact your local OSHA Area Office at the address and telephone number below for assistance.

U.S. Department of Labor - OSHA
Progress Plaza 49 North
Progress Street
Harrisburg, PA 17109
Telephone: (717) 782-3902

I trust this discussion has adequately addressed your specific questions.

Sincerely,
Patricia K. Clark Director
Directorate of Compliance

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace