Full-time plant contractors and HAZWOPER cleanup rules
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 23, 1990
Mr. H.W. Miller
General Manager
Safety and Industrial Hygiene Department
Texaco Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Miller:
This is in response to your inquiry concerning paragraph (q)(11) of the final standard on Hazardous Waste Operations and Emergency Response (29 CFR 1910.120). Please accept my apology for the delay in this reply.
The specific question is whether contractors who routinely work at a plant facility can meet the requirements of 29 CFR 1910.120(q)(11)(ii) versus the more lengthy requirements of (q)(11)(i). Contract personnel assigned full time at a plant facility are considered "plant or workplace employees" for the purposes of (q)(11)(ii) when such workers are conducting clean-up in areas they routinely work. Contractors brought in specifically for clean-up are covered by (q)(11)(i).
I hope this information is helpful.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director
Directorate of Compliance Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace