Back to Federal guidance

Electrical work coverage and written hazard communication plans

Summary A consultant asked which safety standards govern painting and electrical work, and whether a written hazard communication plan must always be kept at a jobsite. OSHA said maintenance generally fell under the general industry rules, while structural remodeling or repair fell under construction rules. It said fixed sites must keep the plan onsite, but an absent plan at some traveling or multi-employer worksites could be treated as a de minimis violation if workers knew the program and shared required hazard information.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-10-18
Date issued
October 18, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 18, 1990

Richard F. Andree, CSP, PE, Ph.D.
Executive Vice President
Safety and Health
Management Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Dr. Andree:

This is in further response to your letter of August 13, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), in which you requested a response to two questions. One of the questions concerned OSHA's new final rule concerning the amendments to Subpart S, Electrical, Sections 1910.331 and 1910.332, and the other question concerned the requirement for the employer to maintain the written hazard communication program on-site, as per 1910.1200 and 1926.59(e)(1).

Question 1: Do the new 1910 Subpart S amendments cover painting, decorating and paper hanging and electrical work related to supply (as opposed to electrical work on equipment/machines beyond the supply interface)?

Response: In responding to your question, the key concept which must be considered is the distinction between maintenance and repair. These activities are often very close and may require a case-by-case determination based on actual circumstances at the worksite. In general the following observations are pertinent. If the project involves only a change of color or wallcovering, or maintenance on existing wiring or circuitry, the work would be covered under the General Industry Standards, 29 CFR Part 1910, and the new amendments would apply. On the other hand, if the project involves structural remodeling or repair, and includes painting, hanging wallpaper, or installation of new electrical supply wiring and components, the construction standards, 29 CFR Part 1926, would apply. Electrical work on equipment/machines other than supply components would be covered under the new amendments.

Question 2: I note that OSHA has issued citations to employers for failure to produce their written Hazard Communication program at the time of the inspection. These citations have been issued in General Industry and in
Construction....

....While I would agree that it is good safety practice to have such a document "present" at each work site, please inform me if employers must have their written program at the work site at all times to be in compliance with either 1910.1200 or 1926.59.

Response: This question regarding the requirement for on-site availability of the written hazard communication program ("HCP") is an issue that has arisen often in OSHA enforcement of the provisions at section (e)(1) and (e)(2) of the standard, and has caused the Agency to reconsider its compliance policy on the issue.

There is no question that the written HCP must be maintained on-site at fixed worksites or establishments. However, an exception to the requirement that the written hazard communication (HCP) be kept on-site may be allowed on multi-employer worksites and in situations where an employee(s) travels between workplaces yet who at times reports to a primary workplace facility where the written HCP is maintained. The standard sets forth, at (e)(1), a positive requirement for the written program to be maintained "at the workplace." OSHA previously interpreted this requirement to mean that the written program must be kept on-site at all times or even in the truck of employees who travel between worksites.

The Agency proposed, however, in the 1988 Notice of Proposed Rulemaking, to add a new subparagraph to the paragraph (e) requirements which allows the written program to be maintained at a "central location at the primary workplace facility" for employees who travel between workplaces during a workshift (proposed new paragraph (e)(5)). The final rule presently allows MSDSs to be maintained at the central workplace for employees who travel between workplaces during a workshift (paragraph (g)(9)). The (g)(9) provisions also require that employees have immediate access to MSDS information in the event of an emergency.

Unlike MSDS information which may be necessary to assure the safety of employees in the event of an emergency, the information contained in an employer's written HCP is mainly procedural and the presence of a written document on the worksite may not have a direct or immediate relationship to employee safety or health. This is especially true in situations where employers are implementing an effective overall HCP and whose employees have already received the required hazard communication training. The need for the program to be on-site, therefore, in situations where employees travel or are dispatched from a primary workplace location (e.g., administrative offices) where the written program is maintained to a multi-employer worksite may bear no immediate relationship to safety and health and may, in the professional judgement of the Compliance Safety and Health Officer (CSHO) and Area Director, be considered a "de minimis" violation of section (e)(1) (see OSHA's Field Operation Manual, (FOM), Chapter IV, B.6., pages IV 30-31).

This policy also applies in situations where the employee does not return to the primary workplace during the workshift as long as the employee(s) is aware of the content of the program and the methods the program contains that affect the sharing of the hazard communication information required at (e)(2)(i-iii) Stated in another way, if hazard communication information (accessibility of MSDSs, the employer's labeling system, etc.) is not being shared with other on-site employers and the employees are unaware of the methods outlined in the program which have been developed to accomplish this intent, then the need for the program to be on-site would bear a direct relationship to safety and health and the absence of the program on-site would not be a "de minimis" violation.

This change in citation policy will be communicated to Agency Regional staff by copy of this correspondence, and incorporation into new program guidance presently under development in the form of an updated compliance directive on inspection procedures for the Hazard Communication Standard.

At fixed worksite locations, the requirement for the written hazard communication program to be maintained on-site and readily accessible to employees remains.

Please feel free to contact us again if you have any further questions.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

[September 3 interim OSHA reply and August 13 requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace