Back to Federal guidance

Electrical work under lockout and tagout standards

Summary An electrical service company asked whether OSHA's hazardous-energy lockout/tagout standard covered its electrical work. OSHA said that standard did not cover electrical hazards from work on or near conductors or equipment in electrical utilization installations, which were covered by the electrical rules. It also pointed to a newly issued electrical work rule with its own lockout/tagout procedures. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-10-15-2
Date issued
October 15, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 15, 1990

Mr. J.H. Balch
Safety Manager
Sylvania Lighting Services Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Balch:

This is response to your November 30, 1989 letter to Mr. Ed Bajakian of Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Regional Office in Boston, Massachusetts. We apologize for the delay in our response.

You requested our opinion of your interpretation that your company should not be covered under 29 CFR 1910.147, Control of Hazardous Energy Sources, (Lockout/Tagout). The basis for your interpretation is that the activities engaged in by employees of Sylvania Lighting Services are excluded from coverage by this standard because they are covered by Subpart "S", the OSHA Electrical Subpart.

The Lockout/Tagout Standard became effective on January 2, 1990 and does not pertain to electrical hazards from work on, near or with conductors or equipment in electrical utilization installations. These are covered by 29 CFR Subpart S.

Your attention is, however, directed to the new final rule entitled Electrical Safety Related-Work Practices, which was published on August 6, (copy enclosed). This new rule requires specific safety-related procedures, including lockout/tagout of electrical equipment, and becomes effective on December 4, with the training portion having a delayed effective date of August 6, 1991.

I believe that this addresses your inquiry. If you have any further questions on this subject, please do not hesitate to contact me.

Thank you for your interest in occupational safety and health.

Sincerely,
Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

Enclosure

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace