Machine guarding for drill presses and lathes
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 15, 1990
Mr. Robert Young
Industrial Safety
Group Leader
Brookhaven National Laboratory
Associated Universities, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Young:
This is response to your letter of August 29, regarding point-of-operation guards for drill presses and lathes.
29 CFR 1910.212(a)(1) requires that one or more methods of machine guarding shall be provided to protect the operator and other employees in the machine area from hazards such as those created by point of operation, ingoing nip points, rotating parts, flying chips and sparks. This standard does apply to drill presses and lathes, and it is the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) policy to require protection for employees by guarding methods such as barrier guards.
OSHA encourages individuals and/or companies to participate in the development of safety devices that will eliminate hazard exposure to employees. However, OSHA does not endorse and/or approve any safety devices, such as the drill shield described in the attachment to your letter. Two of the methods used for acquiring endorsement or approval data and/or stamp are:
a. Have your product tested by a Nationally Recognized Testing Laboratory (NRTL). A List of recognized NRTL's is enclosed.
b. Have your own laboratory test your product, if it is equipped to perform such tests.
Thank you for your interest in occupational safety and health.
Sincerely,
Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs
Enclosure
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace