Hazard information for carcinogenic residues in mixtures
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 12, 1990
Ms. Tanja Petranovic
McKenna, Conner and Cuneo
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Petranovic:
Thank you for your letter of August 16, regarding the requirements of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. Specifically, you requested guidance regarding the standard's material safety data sheet (MSDS) requirements for residues in a mixture, and posed the following question:
"Chemical A and Chemical B are reacted to form Mixture C.
Mixture C contains a residue of Chemical A. Chemical A, which is a carcinogen, is present as a residue in the mixture at less than .1%. Is an MSDS required for Chemical A?"
In order to ensure we are using the correct terms, we are restating your question slightly as follows: Substance A and Substance B are reacted to form Substance C. However, a residual of Substance A remains after the reaction occurs. Therefore, the new product is Substance C, plus less than 0.1% of Substance A, or Mixture D. Would information on the hazards of Substance A be required on the MSDS for Mixture D?
Given that Substance A constitutes less than 0.1% of Mixture D, the answer would generally be no. The exceptions would be if, under paragraph (d)(5)(iv) of the HCS, you perform a hazard determination and find there is evidence that the chemical can still present a health hazard to workers in that concentration, or that it could be released and exceed established permissible exposure limits or threshold limit values. In these situations, information regarding Substance A would have to be included on the MSDS for Mixture D.
I hope this discussion has been helpful to you. Please feel free to contact us again if we can be of further assistance.
Sincerely,
Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace