Back to Federal guidance

When quality control laboratories fall under the laboratory standard

Summary A manufacturer asked which of its laboratories were covered by OSHA's laboratory standard. OSHA said coverage depends on whether the work meets the rule's definitions of laboratory scale and laboratory use. Routine quality control labs attached to production usually do not qualify, while research, development, and related analytical labs do even if they support only that manufacturer.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-10-11
Date issued
October 11, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

OCT 11 1990

Mr. George C. Karpin
Toxicological and Environmental Coordinator
CONAP, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Karpin:

This is in response to your letter of September 12, regarding interpretation of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Laboratory Standard, 29 CFR 1910.1450.

Per telephone conversation with our staff member Ms. Li, you were informed that laboratories meeting the standard's definitions of "laboratory scale" and "laboratory use" are covered under the standard. Most quality control laboratories are not expected to meet the qualification for coverage under the standard. They are usually adjuncts of production operations which typically perform repetitive procedures for the purpose of assuring reliability of a product or a process. Laboratories that conduct research and development and related analytical work are subject to the requirements of the Laboratory Standard, regardless of whether or not they are used only for support of the manufacturing of CONAP products.

We hope we have adequately addressed your concerns. If you need further assistance, please do not hesitate to contact us again.

Sincerely,
Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace