Back to Federal guidance

Ionizing radiation standards and radon in workplaces

Summary A radon scientists' association asked whether OSHA's ionizing radiation rule applied across industries. OSHA said the general industry rule applied to workplaces except specified sectors and places under another agency's authority; it identified a comparable construction rule. For detailed radon questions, OSHA referred the requester to an enclosed 1989 memorandum that is not reproduced on this page.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-09-27
Date issued
September 27, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 27, 1990
Mr. James W. Krueger President
American Association of Radon Scientists
and Technologists, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Krueger:
This is in response to your letter of July 24 to Mr. David M. Smith of my staff concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard 29 CFR 1910.1096 Ionizing radiation.
Please be advised that 29 CFR 1910.1096 applies to all workplaces except state and local governments, marine terminals, agricultural operations, construction operations and workplaces exempted from OSHA jurisdiction by section 4(b)(1) of the Occupational Safety and Health Act of 1970. Section 4(b)(1) reads:

Nothing in this Act shall apply to working conditions of employees with respect to which other Federal agencies, and State agencies acting under section 274 of the Atomic Energy Act of 1954, as amended (42 U.S.C. 2021), exercise statutory authority to prescribe or enforce standards or regulations affecting occupational safety or health.

OSHA Standard 29 CFR 1926.53 applies to ionizing radiation hazards in the construction industry. That standard incorporates by reference provisions that are comparable to those contained in 29 CFR 1910.1096.
You also asked several questions in your letter and in your meeting with Mr. Smith concerning the application of 29 CFR 1910.1096 to conditions in the workplace. For your information I have enclosed a copy of an OSHA memorandum dated August 16, 1989 addressed to the OSHA Training Institute. This document provides current OSHA policy on the requirements for application of 29 CFR 1910.1096 to radon in the workplace. I trust the information contained in the memorandum is adequate.
Sincerely,
Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace