Back to Federal guidance

Digital ohmmeter for testing blasting circuits

Summary A regional office asked whether a specific digital ohmmeter could test blasting circuits. OSHA said its general industry rule allowed a purpose-designed digital ohmmeter and reported that the model discussed had mine-safety approval and insufficient current to ignite detonators. The memorandum separately quoted the construction rule's requirement for a specially designed silver-chloride-cell blasting galvanometer.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-09-17
Date issued
September 17, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 17, 1990

MEMORANDUM FOR: JOHN B. MILES, JR.
Regional Administrator

THROUGH: LEO CAREY, Director
Office of Field Programs

FROM: PATRICIA K. CLARK, Director Designate
Directorate of Compliance Programs

SUBJECT: Blasters Circuit Testers

This is in response to your recent memo on the above subject and request for clarification as to the use of a blasters digital ohmmeter, No. 105, made by Thomas Instruments, Inc.

1926.906 states: (q) Blasters, when testing circuits to charged holes, shall use only blasting galvanometers equipped with a silver chloride cell especially designed for this purpose.

1910.109(e)(4) states: (vii) Blasters, when testing circuits to charged holes, shall use only blasting galvanometers designed for this purpose.

We agree with you that MSHA allows other instruments that are specifically designed for testing blasting circuits. Also, the OSHA 1910.109(e)(4)(vii) standard allows the use of a blasters digital ohmmeter that is designed for this purpose. After checking with MSHA's Approval and Certification Center, we find that this instrument is approved as a blasters digital ohmmeter. We understand the unit in question cannot produce or allow sufficient electric current (milliamps) to flow for ignition of any electric detonator manufactured by a member company of the Institute of Makers of Explosives.

We have also received a letter from Thomas Instrument, Inc., stating that their Model 105, blasters digital ohmmeter, is manufactured and assembled in strict accordance with drawings and specifications approved by 30 CFR Part 18, copy attached. Therefore, in our opinion it is safe to use the Model 105 blasters digital ohmmeter.

Please advise if we can be of further assistance.

Attachment

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace