Back to Federal guidance

Chemical hygiene plan within existing workplace manuals

Summary A pipeline company asked whether it could include its chemical hygiene plan in existing hazard communication and other manuals. OSHA said that was sufficient if all required information was covered, easy to identify, and readily accessible, and if a chemical hygiene officer or committee implemented the plan. It noted that Iowa and Minnesota ran state safety plans and could interpret their own requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-09-07
Date issued
September 7, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 7, 1990

Mr. William E. Clark
Supervisor of Safety
and Health
Williams Pipe Line Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Clark:

This is in response to your letter of July 2, regarding the Chemical Hygiene Plan (CHP) under the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Laboratory Standard, 29 CFR 1910.1450. Your letter proposed to incorporate the CHP into your current Hazard Communication and/or other related manuals.

As Mr. Brown of OSHA's Oklahoma City area office indicated to you, this situation would be sufficient as long as ALL information in 29 CFR 1910.1450 is covered, easily identified and readily accessible. Please note the requirement for a Chemical Hygiene Officer or a Committee to implement the CHP.

We are sending copies of this interpretation to all of our Regional Offices. Among the states you mentioned in your letter, Iowa and Minnesota are not within Federal OSHA's jurisdiction but are state-plan states which handle their own health and safety programs. Their standards are at least as effective as Federal OSHA's but can be stricter. We suggest that you contact them for their interpretation on the subject. Their addresses and phone numbers are as follows:

Iowa Division of Labor Services
1000 E. Grand Avenue
Des Moines, Iowa 50319
[(515) 281-6432]
Minnesota Department of Labor and Industry
443 Lafayette Road
St. Paul, Minnesota 55155
[(651) 296-2342]

If you need further assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

[Regional forwarding memoranda and the request letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace