HAZWOPER training when hazardous waste exposure is unlikely
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
September 5, 1990
Mr. Gerard P. Cavaluzzi
Attorney and Counselor at Law
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cavaluzzi:
This is a follow-up response to your letter of July 24, concerning the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard 29 CFR 1910.120.
Specifically you have asked for the number of hours of training required under this standard for people who may enter areas where hazardous waste may exist but will not be exposed to health or safety hazards. The training requirements under this standard do not apply to employees who have no probable likelihood of being exposed to safety or health hazards and would not participate in emergency response activities.
If you have further questions please feel free to call MaryAnn Garrahan at OSHA's Office of Health Compliance Assistance at (202) 523-8036
We hope this response sufficiently addresses the concerns you raised.
Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace