Back to Federal guidance

Alternative asbestos removal system and enclosure requirements

Summary A supplier asked whether its asbestos pipe-insulation removal system could meet OSHA's enclosure requirements. OSHA said it did not certify equipment, but the described method could meet the rule's purpose if workers were trained, areas marked, air monitored, and other asbestos requirements met. OSHA later struck a passage that no longer reflected its policy, so the current status of this historical interpretation is uncertain.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-08-23
Date issued
August 23, 1990
Status
Unknown
OSHA says it struck a passage on December 1, 2001 because it no longer reflected agency policy; the page does not establish whether the remaining interpretation is current.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA says it struck a passage on December 1, 2001 because it no longer reflected agency policy; the page does not establish whether the remaining interpretation is current. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 23, 1990
Mr. Bruce Gardener
Hydrous Dust Control Systems, Inc.
ASB-Tech
Dear Mr. Gardener:
This is in response to your letter of May 31, requesting an official opinion as to whether the Portam Process asbestos abatement equipment, which you propose to use for the removal of asbestos-containing pipe insulation, meets the intent of the occupational safety and health requirements at [29 CFR 1926.1101(g)(5)(i)].
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) does not approve or certify equipment or processes for use in the workplace. However, when we are provided with adequate information concerning a control method, we do offer an opinion regarding its effectiveness in achieving compliance with our requirements for employee safety and health. Therefore, this letter is not an approval or a certification of the Portam Process, but is an interpretation of our standards as they apply to the use of this system in United States workplaces.
The intent of OSHA's negative pressure enclosure requirement in paragraph [1926.1101(g)(5)(i)] ~~for large scale removal operations~~ is primarily to confine the asbestos being generated to the area within the enclosure and thus protect other employees and bystanders on the site from exposure to excessive levels of asbestos. Based on the data you have submitted, it appears that the use of your system, by employees trained pursuant to your training program, can prevent a release of significant asbestos contamination, thereby minimizing asbestos exposure of bystander employees.
[This document was edited on 12/01/01 to strike information that no longer reflects current OSHA policy.]
Because the purpose of performing removal work within negative pressure enclosures would be met by the use of your system, OSHA does not consider that such enclosures are necessary if the following conditions are met:

  1. All other provisions of OSHA's asbestos standard for construction must be complied with.
  2. Employees operating the system must be trained pursuant to the training program described in your submission.
  3. Regulated areas pursuant to [29 CFR 1926.1101(e)] must be demarcated and posted around the areas subject to removal with your system.
  4. Air monitoring must be conducted at each job site during and after the removal to assess the level of asbestos exposure to employees performing the removal and to those immediately outside the regulated area. Such monitoring would be essential for evaluating the effectiveness of the Portam system.

Please be aware that the effectiveness of your system can only be determined by the health and safety professional observing it in actual use under specific circumstances.
Also note that OSHA has published a proposed revision of its asbestos standards on July 20, 1990 (55 FR 29712), a copy of which is enclosed. Therein, OSHA is re-examining its regulatory policy concerning the continuation and/or expansion of negative pressure enclosure requirements for removal work. New technology, explicitly your system, is discussed on page 29717 of the Federal Register notice. OSHA indicates that it "will consider providing for new technology in the final standard to the extent supported by the record developed in this rulemaking."
The data you have submitted is now in the rulemaking record. We encourage you to submit further data to the rulemaking record and to participate in that proceeding.
This letter of interpretation will be superseded by a subsequent evaluation developed by the Agency based on a review of the entire rulemaking record developed in the pending asbestos rulemaking proceeding.
Please do not hesitate to contact us with any questions you may have.
Sincerely,
Thomas J. Shepich, Director
[Directorate of Science, Technology, and Medicine]
[Corrected 06/23/08]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace