Back to Federal guidance

Hazardous materials technician and incident commander training

Summary A state emergency management office proposed combining an eight hour responder course with sixteen additional hours for technicians and incident commanders. OSHA said the standard required 24 hours plus specified competencies, and that the plan might work where only a few materials could cause emergencies. It said more than 24 hours would generally be needed. OSHA now archives this letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-08-09
Date issued
August 9, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

August 9, 1990

Captain Peter J. Martinasco, Assistant State Director
Office of Emergency Management, Department of Law and Public Safety
[Recipient address omitted]
Dear Captain Martinasco:

This is an update to your request for an interpretation of the training requirements in the Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard (29 CFR 1910.120).

Specifically you have asked for our comments on New Jersey's method for preparing course materials for hazardous materials technicians and on-scene incident commanders. Your letter states that these courses meet the requirement of 24 hours of training equal to the first responder operations level by requiring the 8 hour operations course as a prerequisite and integrating into the courses 16 more hours of operations level training which covers the necessary competencies for each.

The standard requires hazardous materials technicians and on-scene incident commanders to receive 24 hours of training and in addition have competency in the areas specified in the standard. The method you describe may be acceptable if there are potentials for emergencies from only a few types of hazardous materials. In general, more than 24 hours of training would be necessary to meet both the training and competencies requirements.

We hope this information is helpful.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

[July 12 interim OSHA reply and June 13 requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace