Back to Federal guidance

Quality control and nonroutine tests under the laboratory standard

Summary A manufacturer asked whether its laboratories performing standardized production quality control tests had to follow OSHA's laboratory standard. OSHA said those routine tests were outside the standard. It said nonroutine, non-production-related tests in those laboratories would trigger its requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-08-08-0
Date issued
August 8, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 8, 1990

Mr. Thomas M. Snyder, C.I.H., Supervisor, Industrial Hygiene, Deere & Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Snyder:

This is in response to your letter of April 11, requesting an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Laboratory Standard, 29 CFR 1910.1450. We apologize for the delay in response.

You stated your laboratories use various hazardous chemicals to perform routine, standardized tests which monitor and support production processes. Examples of your activities are metal analyses on steel and cast iron samples, concentration measurements of coolants for machining, and waste water analyses.

Your first question asks whether these labs must comply with 29 CFR 1910.1450. The answer is no. Since they are routine, standardized tests which monitor and support production processes and therefore can be considered as quality control, they are not covered under the standard.

Question 2 concerns non-routine, non-production-related tests to be performed using the laboratory's sophisticated analytical instruments. You asked whether this occurrence would initiate and require compliance with 29 CFR 1910.1450. The answer is yes.

If you need further assistance, please feel free to contact us again.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace