Back to Federal guidance

HAZWOPER training for workers in clean site areas

Summary A worker safety fund asked whether construction workers in clean parts of a designated waste site needed HAZWOPER training. OSHA said workers outside contaminated areas who did not enter hazardous areas and had no actual or potential exposure could fall outside the standard. Employers still had to characterize the site and reassess conditions as activities or weather changed. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-07-30-1
Date issued
July 30, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 30, 1990

Mr. John B. Moran, Laborers' National Health and Safety Fund
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Moran:

This is in response to your letter to Mr. John B. Miles, Jr., Boston Regional Administrator, concerning the standard for Hazardous Waste Operations and Emergency Response (29 CFR 1910.120).

Your question concerns the application of this standard to activity on "clean areas" of a site designated for clean-up by a governmental body. Potentially the entire geographic area of the site designated for clean-up by a governmental body could fall under 1910.120. Once areas are characterized, however, employees are not covered by the standard if they:

  1. Work exclusively within uncontaminated areas of the hazardous waste site.

  2. Do not enter areas where hazardous waste may exist, are stored or are processed; and

  3. Are not exposed or potentially exposed to health or safety hazards related to hazardous waste operations.

Consequently, those engaged in construction activities in uncontaminated areas which meet all of the conditions described above are not required to be trained under the standard. However, if employees' work activities do not meet all of the exclusion criteria described above, employees must be trained for the duration and in the subjects specified in paragraph 1910.120(e).

It is the responsibility of the employers of any workers at the site to ensure adequate site characterization. The information that is needed to be gathered is set forth in 1910.120(c). As a result of this process, employers are able to designate contaminated (hot zones) and uncontaminated areas. If site activities or weather conditions change, employers must have ongoing site characterization programs.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace