Back to Federal guidance

Government recognition of voluntary hazardous waste cleanup sites

Summary A regional office asked when a voluntarily cleaned hazardous waste site was recognized by a government body for HAZWOPER coverage. OSHA said written acknowledgment, or willingness to acknowledge in writing, could establish recognition; a site need not be scheduled for government cleanup. OSHA now archives the memorandum as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-07-16
Date issued
July 16, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this memorandum and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this memorandum and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 16, 1990

MEMORANDUM FOR: JOHN B. MILES
REGIONAL ADMINISTRATOR

FROM: PATRICIA K. CLARK, DIRECTOR
DESIGNATE DIRECTORATE OF COMPLIANCE PROGRAMS

THROUGH: LEO CAREY, DIRECTOR OFFICE OF FIELD PROGRAMS

SUBJECT: Voluntary Clean-up Operations Under 29 CFR 1910.120

This is in response to your request for a clarification of 29 CFR 1910.120 (a)(1)(iii):

"Voluntary clean-up operations at sites recognized by Federal, state, local or other governmental bodies as uncontrolled hazardous waste sites;"

The term recognized by a governmental body means the hazardous waste site has been acknowledged by a government agency in writing or the agency would be willing to acknowledge in writing that the site contains hazardous substances as defined in 29 CFR 1910.120. For example, all sites listed on EPA's CERCLIS list are "recognized".

If a site does not have recognition but should have been recognized by a government agency, OSHA could still have coverage. This could mean making several phone calls to determine an agency's recognition of the site and receiving a letter to that effect.

The site would not have to be scheduled for cleanup by the government agency.

I hope this information is helpful.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace