Back to Federal guidance

Inspecting braided wire rope slings without removing seizing

Summary A requester asked whether inspection of braided wire rope slings required removing the protective wire or plastic wrapping around a loop. OSHA said daily inspection needed more than a glance where appropriate, but the rule did not require stripping protective seizing or nylon wrapping and making the sling unusable.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-07-12
Date issued
July 12, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 12, 1990

Mr. Richard P. Ramsey
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ramsey:

Thank you for your letter of June 13, in which you made a request for clarification of 29 CFR 1910.184(d) as follows:

a. "This letter concerns Wire Rope Slings and their inspection. The applicable standard is 29 CFR 1910.184."

b. "The product involved is Braided Slings." "The loop of hand-braided sling is formed of parallel parts of rope with nothing to hold them together. When the braiding is completed, the loop is tightly "served" (wrapped), with steel wire or strand to bind the six of eight parallel ropes together and to protect them." "We recently had called to our attention a compliance action requiring removal of the protective seizing." "This is not a reasonable position so far as this unique product is concerned. Removal of the seizing renders the sling unsafe since there is nothing to maintain the integrity of the loop."

c. "Both the wire seizing and the new plastic seizings are more vulnerable than the wires underneath. If the seizing is in good condition there should be no reason to remove it."

The following is our specific response to your request:

a. The daily inspection of the slings before use includes, as appropriate, more than just a visual glance. However, in the promulgation of this standard OSHA did not intend for a sling to lose its utility through the inspection process. The standard requires a thorough examination of the sling, but does not require the protective seizing of nylon wrapping to be removed.

b. We are advising our field offices of your concerns and providing them a copy of this response.

If we may be of further assistance, please contact us. Thank you for your interest in safety and health.

Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace