Back to Federal guidance

Forklift brake drawbar drag under later ANSI revisions

Summary A forklift maker asked about a later consensus standard reducing brake drawbar drag from 30% to 25%. OSHA said its rule incorporated an older ANSI edition, but it would accept a newer, less stringent edition if employee protection was not reduced. For the described trucks, OSHA accepted the 25% requirement based on the technical information available to it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-06-21-0
Date issued
June 21, 1990
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 21, 1990

Assistant Director of Engineering
Taylor Machine Works, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Boyles:

This is in response to your letter of May 22, addressed to Mr. Richard Sauger, Office of Mechanical Engineering Safety Standards, concerning the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requirement that brake drawbar drag for fork lift trucks be 30% of gross vehicle weight plus rated capacity load for speeds of 10 miles per hour or more.

In order to respond to your concern, we contacted the American National Standards Institute, Inc. (ANSI), who referred us to the American Society of Mechanical Engineering (ASME). ASME told us that most fork lift truck manufacturers build trucks with a rated capacity load of 2,000 to 5,000 pounds. The 30% brake drawbar drag requirements worked well for the larger trucks but made the smaller trucks unstable. Therefore, the brake drawbar drag requirement was lowered to 25% maximum which, they say, works well for all fork lift trucks.

The OSHA standard 29 CFR 1910.178(a)(2) requires that the design and construction requirements for powered industrial trucks established in ANSI B56.1-1969 be met. However, if OSHA observes employees exposed to hazards of inadequate design and/or construction of powered industrial trucks, the utilizing employer (not the manufacturer) would be held responsible for not assuring that ANSI B56.1-1969 requirements are met.

When OSHA requires that a consensus standard be met, and a more current revision of the same standard, with less stringent requirements, is released, OSHA will accept compliance with the more current standard unless OSHA feels that the new standard provides for less effective employee protection than the old standard.

In this particular case OSHA will accept the more current ANSI requirement because OSHA has no information contradicting ASME's position that a 25% brake drawbar drag for fork lift trucks is as safe or safer than 30%.

If we may be of further assistance, please contact us. Thank you for your interest in safety and health.

Sincerely,

Patricia K. Clark
Director Designate
Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace