Back to Federal guidance

Scaffold frame rung spacing as a de minimis violation

Summary A consultant asked about ladder rung spacing on metal scaffold end frames. OSHA said its rules specified twelve inches, but it would treat spacing up to sixteen and a half inches as a de minimis violation based on a later industry consensus standard. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-05-17-0
Date issued
May 17, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 17, 1990

Richard F. Andree, CSP, PE, Ph.D., Executive Vice President
Safety and Health Management Consultants, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Andree:

This is in response to your letter of February 21, to Mr. Thomas J. Shepich, former Director of Compliance Programs, concerning our previous response of January 9, relative to the rung spacing between horizontal members of the end frames of metal scaffolds used as ladder rungs for access or egress. Please excuse the delay in our response.

The current standards of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) covering the issue of rung spacing on metal scaffolds specify a rung-spacing distance of 12 inches. However, further discussion of the issue is certainly appropriate. Unfortunately, the guidance provided by the standards of the American National Standards Institute, Inc. (ANSI) is somewhat confusing.

The OSHA standards, in this regard, were adopted from ANSI standards, as follows: 29 CFR 1910.28 from ANSI A10.8-1969, Safety Requirements for Scaffolding; and 29 CFR 1910.29 from ANSI A92.1-1971, Safety Requirements for Manually Propelled Mobile Scaffolds. The ladder standards at ANSI A14.3-1956, Safety Requirements for Fixed Ladders, were included by reference in both of the previously mentioned ANSI scaffold standards.

The ANSI A92.1 standard was withdrawn in October 1988 and the various technical responsibilities split between the ANSI A14 and A10.8 committees. Therefore, the present standards at ANSI A 14.3-1984 and ANSI A10.8-1988 must be evaluated to determine the present industry standard for acceptable access to scaffolds.

OSHA de minimis determinations are based, to a great extent, upon the acceptable industry practice as set forth by the applicable industry standards. In this instance, ANSI A10.8-1988, section 4.18, describes the presently accepted industry standard for safe access to scaffolds. That portion of the ANSI A10.8-1988 standard is enclosed.

ANSI A10.8-1988 permits scaffold frame members to be spaced at not more than 16 1/2 inches to achieve acceptable access to scaffolds. Although the ladder standards are more restrictive, and certainly the preferred standard, OSHA permits the use of maximum rung/frame spacing of 16 1/2 inches as a de minimis violation of the current OSHA standards at 29 CFR 1910.28 and 29 CFR 1910.29. The description of the OSHA de minimis violation policy is enclosed.

If we may be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace