Sharing safety sheets at multi-employer construction sites
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
May 16, 1990
Mr. Kenneth E. Krauska, President
National Association of Plumbing-Heating-
Cooling Contractors
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Krauska:
Thank you for your letter of March 15, regarding the availability of material safety data sheets (MSDSs) on construction sites, as required under the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1926.59. I apologize for the delay in this response.
As you are aware, the HCS "Multi-employer workplaces" provision at [29 CFR 1910.1200(e)(2)] states that employers who use or store hazardous chemicals at a worksite in such a way that the employees of other employers may be exposed are required to incorporate additional elements into their hazard communication program. On a multi-employer worksite, each employer's hazard communication program must specify the method that the employer will use to provide the other employers with copies of his MSDSs, or the method he will use to make them available at a central location. The number of MSDSs that a contractor must have depends on the method used on the site to provide information to other employers.
If MSDSs are not maintained at a central location, each contractor must provide MSDSs to the other employers for each hazardous chemical the other employers' employees may be exposed to while working. Although a contractor does not actually have to physically give another employer the MSDS, he must make it available at the worksite for review. In some circumstances, a contractor may prefer to distribute copies of MSDS to other employers rather than provide continual access to those MSDSs.
If the contractor chooses to rely on a method of sharing his MSDSs at a central location, where a copy of all the employers' MSDSs will be kept, the method must also provide for access to them at all times employees are working on the site. If the party who has agreed to maintain all MSDSs at a central location does not provide for access to MSDSs at all times that employees are on-site, then that party would normally be cited for a violation of [1910.1200(g)(8)]. However, if the MSDSs are not available because the contractor failed to provide them, then that contractor would normally be cited.
Each contractor has a responsibility to ensure that his employees have ready access to MSDSs for each hazardous chemical in the workplace during each work shift. If a contractor relies on another employer to maintain his MSDSs, and the MSDSs are unavailable to that contractor's employees, the contractor could be cited under [1910.1200(g)(8)], unless it is determined that he has a legitimate defense to a citation. OSHA's compliance and enforcement policies at multi-employer worksites, including legitimate defense, are set forth in the Agency's [Multi-Employer Citation Policy Compliance Directive CPL 02-00-124]. ~~If an exposing employer meets all the conditions set forth in section F.2., then that employer would not be cited.~~ A copy of these sections of the [Multi-Employer Citation Policy] is enclosed for your information and review.
[Correction 8/23/2004. The multi-employer citation section of the Field Operations Manual was superseded by the Multi-Employer Citation Policy, Directive CPL 02-00-124. Information was stricken that no longer reflects current OSHA policy.]
The intent of OSHA's HCS is met on a multi-employer worksite when information on the hazards of chemical substances at the worksite is transmitted to or shared with all affected employers and their employees, and that information is readily accessible to employees when they are in their work areas. The ultimate goal of all OSHA policies and any resultant enforcement actions is to ensure safe and healthful workplaces by the most efficient means known. I can assure you that this is the Agency's intent behind any and all enforcement actions taken by OSHA personnel at the workplaces we inspect. The HCS, being a "performance-oriented" standard, gives employers the flexibility to adapt the rule to the needs of the workplace situation, instead of having to follow specific, rigid requirements. Employers will, therefore, have to exercise more judgement in implementing an appropriate and effective program in order to meet the intent of the standard.
I hope this helps to explain OSHA's approach to enforcement regarding the contracting community and that this may help clarify our policies in response to your member companies' concerns. Please feel free to contact us again if we can be of further assistance.
Sincerely,
Gerard F. Scannell
Assistant Secretary
Enclosure
~~OSHA Instruction CPL 2.45B June 15, 1989 Office of General Industry Compliance Assistance~~
[CPL 02-00-124 - Multi-Employer Citation Policy.]
[Correction 8/23/2004. On June 20, 1996 OSHA issued a final rule to consolidate repetitive provisions of the CFRs (FR 61:31427-31434). Section 1926.59 was revised and the requirements applicable to construction work were made identical to those set forth at Sec. 1910.1200.]
[Requester letter reproduced on OSHA page; omitted here.]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace