Back to Federal guidance

Payment for prescription safety glasses

Summary A worker asked whether the employer or employee had to pay for prescription safety glasses. OSHA said the cited protective equipment rules did not then assign the cost and described the matter as one for labor and management negotiation. It also said compliant goggles worn over prescription glasses met the eye protection requirement. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-05-09
Date issued
May 9, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

May 9, 1990

Mr. Benjamin Schneider
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Schneider:

Your letter of March 3, addressed to the Office of Information of the Occupational Safety & Health Administration (OSHA), has been referred to my office for response. Please excuse the delay in responding.

You requested an interpretation of the OSHA standard covering personal protective equipment, particularly as it pertains to the question of who should pay for an employee's prescription lens safety glasses, the employer or the employee. This question has been raised several times since the inception of OSHA and it has normally been considered a labor/management relations matter, resolved through formal or informal negotiation between the affected parties.

Neither section 29 CFR 1910.132 nor .133 contains any statement regarding who will pay for safety protective equipment. However, OSHA conducted a recent hearing on proposals to revise existing OSHA standards covering personal protective equipment. One of the issues discussed at the hearing concerned who should bear the cost of safety equipment necessary to protect employees during work situations. We do not expect a formal resolution of this issue in the near future. Until the issue is resolved, we suggest that you continue your dialogue with your employer and emphasize the nature of the work you do and the necessity of wearing eye protection that does not distort your vision. It is important to note, however, that wearing goggles (meeting OSHA standards) over prescription eyewear does meet OSHA requirements.

I hope the above has been of some assistance to you, but should you have any further questions, please do not hesitate to contact my office.

Sincerely,

Patricia K. Clark Director Designate Directorate of Compliance Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace