Back to Federal guidance

Escape breathing apparatus during hazardous waste site entry

Summary A health and safety officer asked when hazardous waste site workers must carry an escape self-contained breathing apparatus. OSHA said initial entrants need an escape unit of at least five minutes when respiratory protection is warranted but positive-pressure SCBA is not necessary. It also said employers must plan for possible emergency respirator use after initial entry. OSHA now archives the letter as potentially outdated.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1990-05-01
Date issued
May 1, 1990
Status
Archived by the agency
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archives this letter and says it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

MAY 1 1990

Ms. Kym Mohrman
Health and Safety Officer
MAECORP Incorporated
Michigan Division
[Recipient address omitted]
Dear Ms. Mohrman:

Thank you for your letter of March 23, requesting an interpretation of the Hazardous Waste Operations and Emergency Response Standard (29 CFR 1910.120).

You asked for a clarification of the following provision of this standard; (c)(4)(ii): "If positive pressure self-contained breathing apparatus is not used as part of the entry ensemble, and if respiratory protection is warranted by the potential hazards identified during the preliminary site evaluations, an escape self-contained breathing apparatus of at least five minutes duration shall be carried by employees during initial site entry."

If it is determined by sufficient information prior to site entry that respiratory protection is warranted but positive-pressure self-contained breathing apparatus is not necessary, then an escape self-contained breathing apparatus of at least 5-minutes duration must be worn by employees during initial site entry. (See also 29 CFR 1910.120(c)(5)(i) and (iii).)

While (c)(4)(ii) of the standard only applies to initial site entry, at all other times possible emergency use of respirators must be anticipated and planned for. An escape self-contained breathing apparatus may be necessary at operations performed using air purifying apparatus after initial entry is made. (See 29 CFR 1910.120(g) and 29 CFR 1910.134.)

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Gerard F. Scannell
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace